lördag 1 februari 2014

Ur vägen drönare!

I detta högeffektiva, överdigitaliserade, produktivitetsmaximerade (24 bokstäver!) tidevarv ska man ogärna drischa på stadens gator. Med raska steg ska man* ta sig från punkt A till punkt B, med podlurarna i öronen och nåde den som står på fel sida i rulltrappan eller blockerar trottoaren så att man* inte kommer förbi. Sablars slöfock, tror du jag har hela dagen på mig?!  * jag

Motsatsen till denna överstressade urbana gatuzombie är flanören, le flâneur, den passionerade, iakttagande stadsvandraren som mållöst strosar omkring i staden. Parisförfattaren Charles Baudelaires litterära verk förknippas ofta med flanerandets uppkomst och författaren själv beskrev flanören som trottoarens botanist.
 
Gustave Caillebottes konstverk Rue de Paris, temps de pluie, från 1877. Flanörer på gatan Rue de Paris i regnväder. 

Här är dock ett varningens ord på plats: se dig för ordentligt när du flanerar över boulevarderna i dagens Paris! Bilisterna där uppfattar de röda stoppljusen som en rekommendation snarare än som ett seriöst tvång att stanna och det är bara de osofistikerade landsortstollona, les provinciaux, som stannar vid övergångsställena. Så pinsamt - la honte!



Om du är med i bröllopssällskapet som åker till Paris i april (vad roligt!), så ska du nu få ett tips på var du kan öva dig i konsten att flanera. Endast ett stenkast från våra hotell ligger parken Jardin du Luxembourg. Med sina 25 hektar är den den populäraste parken i Paris och att ha en lägenhet i kvarteret är hett eftertraktat. I parken finns ett trevligt slott, tennisbanor, en stor åttakantig bassäng där ungarna, les gamins, leker med små segelbåtar, en dockteater och en biodlingsskola (!). 

Luxembourgpalatset och planteringar i Jardin du Luxembourg. Bild: wikipedia


Luxembourgpalatset, Palais du Luxembourg, uppfördes åt drottning Maria de Médici på 1600-talet med arkitektur hämtad från Florens. Maria var hemma därfrån och ville ha ett palats som påminde henne om hemstaden i Italien. För Louvre var lite tråkigt... I dag är slottet den franska senatens säte och tidigare har palatset också varit fängelse och tyska Luftwaffens högkvarter.

När du promenerar i parken ska du inte missa Médici-fontänen, även den uppförd åt Maria de Médici. Har du tur ser du en guldfisk under ytan.

Médici-fontänen
  
I parken finns det många statyer, 106 stycken för att vara exakt, bland annat av Paris skyddshelgon Sainte-Genviève. I parken finns faktiskt också en staty av Charles Baudelaire jag skrev om ovan, så passa på att flanera förbi honom och visa hur du för hans tradition vidare. 

När vi besökte Luxembourgparken den 1 maj 2007 så förberedde man någon slags konstutställning med de många drottningstatyerna som finns i parken.




Statyn av Maria de Médici i konstinstallation. Klänningen är översållad med tarotkort.


4 kommentarer:

  1. Anonym1.2.14

    Va roligt att du berättar om parken Luxembourg eftersom vi alla bor alldeles intill. Jag har inte besökt den, skall bli intressant.Häls. mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, som Boulognerskogen och parkerna i Versailles och Fontainebleu som vi har besökt tillsammans tidigare, har Luxembourgparken också sin egen karaktär.

      Radera
  2. Anonym2.2.14

    Mamma är ju riktigt teki på det här med datorer när hon börjar kommentera och allt �� h/ en som ska flambera i parken också

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ida :) Jo, hon e teki! Har försökt sätta in en kod för att smileysarna ska synas på bloggen, men får det inte att fungera... h. en som inte är så teki.

      Radera

Skriv din hälsning till oss här: