Men om man ska vistas i ett land som inte har runebergstårtor är Frankrike ett bra val, för där finns massor med annat sött och gott. Här är några av Dannes och mina favoriter och jag börjar med trendbakelsen macaron, som erövrade världen med stor draghjälp av Sofia Coppolas film Marie Antoinette från år 2006. Macaronen kommer i alla färger, men inte i alla former. Rund ska den vara. Mellan två luftiga, marängliknande kex hittar man en söt och seg smörkräm med smaker av choklad, pistagenöt, lakrits, hallon, nougat, champagne, citron...
![]() |
Makroner och Kirsten Dunst som Marie Antoinette (1774-1792) |
Next up: le croissant. Det franska bakverket med stora B, det mest franska av alla franska patîsseries. Snopet, för detta kaffebröd kommer från Österrike (det gjorde Marie Antoinette också för den delen). En bra croissant är luftig, frasig och bakad på smör. Bakverket har fått namn efter dess form, ordet croissant betyder halvmåne (engelska crescent). Bakverkets upphovsman, August Zang, var officerare i det österrikiska artilleriet innan han slog igenom i kaffebrödsbranschen. Enligt en legend skulle han ha format croissanten som den muslimska halvmånen (som t.ex. finns i Turkiets flagga) för att fira de kristnas seger över de muslimska ottomanska styrkorna 1683. Långsökt och påhittat men myten ledde faktiskt till att fundamentalister förbjöd croissanten i Syrien i fjolsomras.
![]() |
Vill man ha variation till den traditionella croissanten så kan man välja croissant au chocolat (längst ner till höger) eller croissant aux amandes (med mandelfyllning, högst upp till vänster). |
Sist men inte minst så ska jag beskriva min favorit av de tre, nämligen cannelén. Med tanke på att jag just avslöjade mina känslor för runebergstårtan, så är det inte konstigt att detta sötebröd från Bordeaux är min franska favorit. Cannelén påminner nämligen lite om runebergstårtan till form och i viss mån också till smak. Den gyllenbruna ytan är lite knäckig och klibbig, medan innanmätet är ljust, mjukt lite segt och saftigt för att den lilla kakan innehåller rom. Precis som runebergaren. Till skillnad från macronerna som smular sönder och croissanterna som bara håller sig några timmar efter gräddningen är cannelén en tacksam tuliainen till heimfolki, eftersom den är lätt att transportera.
Ett ganska läckert blogginlägg denna gång, eller hur?
Va fina bakverk och goda dessutom. Jag har ätit av alla andra utom cannelen, så det blir att göra det i april. Tack för historiken bakom bakverken! Man blir ju riktigt allmänbildad här före bröllopet. Häls. mamutti
SvaraRaderaTack! Eftersom de är ganska svåra att baka själv, äter man dem inte så ofta och då är det extra gott på resan.
RaderaExtra läckert när man ser vad man har i kylskåpet som bäst. En choko croissant skulle sitta fint, ojoj!
SvaraRaderaFredag kl. 15, eftermiddagskoma. Jag håller med dig, en croissant skulle sitt fint!
Radera