Det finns nämligen andra mer kända och mer romantiska kyssar som fångats på bild, än den här broderskyssen mellan Sovjets Leonid Brezjnev och DDR:s Erich Honecker år 1979. Det mest kända av de romantiska fotokyssarna torde nog vara Alfred Eisenstaedts ikoniska fotografi V-J Day in Times Square, taget i New York från 1945. Och på en god andra plats kommer Robert Doisneaus foto Le baiser de l'hôtel de ville, taget i Paris fem år senare, år 1950.
![]() |
Eisenstaedt, New York, 1945 |
![]() |
Doisneau, Paris, 1950 |
De två bilderna har mycket gemensamt. På båda bilderna ser vi ett par som delar en kyss, glömska för människorna omkring dem, isolerade från resten av världen som promenerar förbi. Men skenet bedrar betraktaren.
Den 14 augusti 1945 rådde allmän eufori och festlig stämning på Times Square i New York. Orsak: Japan hade kapitulerat, andra världskriget var i princip slut. En av dem som flockades på gatorna var den tyske fotojournalisten Alfred Eisenstaedt Medan han gick omkring, lade han plötsligt märke till en US Navy-sjöman som kysste alla kvinnor han mötte på gatan rakt upp och ner, gammal som ung. En liten bit fram på gatan, precis i sjömannens farvatten, såg Eisenstaedt en sjuksköterska i vitt. Han riktade kameran på henne, väntade på sjömannen, och javisst, han gick rakt i riktning mot henne, tog henne i famnen, gav henne en smällkyss och gick vidare. Eisenstaedt hade tagit årets bild och det vi ser som ett älskande par, upprymda av stämningen, är i själva verket två främlingar, som efter kyssen aldrig träffades igen.
Bakom bilden från Paris finns en annan historia. Där Eisenstaedt lyckades fånga en stulen kyss mellan två främlingar, var paret i Robert Doisneaus bild tillsammans i verkligheten. Däremot är bilden noggrant iscensatt av fotografen. Detta avslöjades dock inte förrän i början av 90-talet, i samband med att flera par försökt åtala Doisenau för att han tagit foto av dem och krävde royaltyersättningar. Fotot hade vid det laget blivit så känt att det tryckts upp i över en halv miljon lukrativa affischer och 400 000 postkort.
Danne och jag har i dag varit tillsammans 17 år, 10 månader och 6 dagar, totalt 6517 dyrbara dagar. Anta att vi kysst varandra tre gånger per dag, minus 17 (inte så dyrbara) mykkäkouludagar. Total har vi hittills 19500 kyssar i vår kyss'ometer. Om du är på väg till kärlekens stad Paris i april, kan du lägga till några extra romantiska kyssar i din egen kyss'ometer här:
1. Musée d'Orsays klocka
Här får du en speciell vy över Paris, med Montmartre och kyrkan Sacre-Coeur i bakgrunden. Innan Orsay blev ett konstmuseum, 1986, var det en tågstation och utrymmena är helt imponerande, för att inte tala om konstsamlingen.
2. Louvre på kvällen
Parisarna rasade då arkitekt I. M. Peis glaspyramid i Louvre uppfördes 1989. Det reformrädda beteendet tycks höra parisarna till, eftersom de också blev störttokiga på Eiffeltornet 1889. I dag är både Eiffeltornet och Louvre med dess pyramid landets största sevärdheter. Kvällstid är det upplysta konstmuséet och pyramiden som speglar sig i vattnet extra vackra.
3. I en roddbåt i parken Buttes Chaumont
Denna 25 hektar stora park kronas av Temple de Sibylle 50 meter ovanför den konstgjorda sjön. Chansen att templet skulle vara folktomt en dag i april är dock liten, så om du vill ha lite lugn och ro så lönar det sig att hyra en eka, barque, och ro omkring på sjön. I parken finns också ett vattenfall och en grotta.
And to play us out - Runeberg:
Jag kysser dig och ledsnar ej,
och skall jag nån'sin ledsna? Nej!
Nu, goda flicka, svara mig,
vad sällhet kyssen skänker dig!
Du älskar den så väl som jag:
nu säg, vad utgör dess behag?
Jag frågar nu, jag frågte nyss
och får till svar blott kyss på kyss.
Runebergs dikt Kyssen, 1870, finns att läsa i sin helhet hos Project Runeberg.
Jaha, nu har vi kommit till kapitlet kyssar och hur många sådana per dag. Vad kommer sedan, "sex ", hur många gånger. Jag måste förbereda mej, om jag skall räkna per dag eller per år. Jag tror att jag väljer det senare alternativet, det blir inte så komplicerat.....Mammutti e lite rolig, eller va?
SvaraRaderaÄnnu till kyssar. Kom ihåg att det finns olika kategorier av den sorten, från den lidelsefulla kyssen till den lätta och snabba "pussen", mer som en vänlig gest.
Runeberg tycks ha specialiserat sig på den "tyngre sorten" redan på 1800- talet. Nu förstår även jag varför Fredrika Runeberg gjorde så goda och saftiga tårtor. Det heter ju att den snabbaste vägen till mannens hjärta, vinner du genom att ge honom god mat.( Kommer ej på de rätta orden...)
Voi huh huh :) Jag märkte just att Runebergs dikt jag skrev om är utgiven 1870, men den måste vara skriven många år tidigare. Han fick nämligen hjärnblödning 1868 och skrev tyvärr inte så många dikter efter det.
Radera